donderdag 14 februari 2013

asteroïde 2012 DA14 en meteoriet

.Vrijdag 14-2 is het zover. Dan komt asteroïde 2012 DA14 recordbrekend dicht bij de aarde: zelfs dichterbij dan sommige satellieten. De asteroïde vormt geen risico voor de aarde, maar kan deze niet enkele satellieten knock-out slaan?




De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft er bijna een dagtaak aan: allerlei wilde verhalen die zich de ronde doen over 2012 DA14, ontkrachten. Want ja, de asteroïde komt recordbrekend dicht bij de aarde. Maar nee, we hebben er niets van te vrezen, want de asteroïde zal niet op aarde inslaan.
De asteroïde in kwestie – die in 2012 werd ontdekt – scheert vrijdag langs de aarde. De afstand tussen de aarde en de vijftig meter brede asteroïde bedraagt op een gegeven moment dan slechts 27.680 kilometer. Dat betekent dat de asteroïde dichter bij de aarde in de buurt komt dan sommige communicatie- en weersatellieten. En dus komen doemdenkers met een nieuw scenario: de asteroïde gaat satellieten raken en kan zo de communicatie in delen van de wereld plat leggen.
Maar is dat een reëel scenario? Nee. Hoewel het niet uit te sluiten valt dat de asteroïde in botsing zal komen met een satelliet is de kans wel heel erg klein. De asteroïde beweegt zich namelijk keurig tussen de satellieten die zich in een geosynchrone baan om de aarde (op zo’n 35.800 kilometer hoogte) bevinden en de enorme concentratie satellieten die zich veel dichter bij de aarde bevinden. Op de hoogte waar de asteroïde langs de aarde scheert, zijn bijna geen satellieten te vinden. Vandaar dat de kans dus ook heel klein is.

een samenloop van omstandigheden, werd de asteroïde die nauwelijks zichtbaar was al lang van te voren voorspeld, van een andere richting kwam plotsklaps een meteoriet op aarde

METEOOR WAS ZO’N TIEN TON

De Russische Academie van Wetenschappen zegt dat de meteoor, die zo’n tien ton was, de atmosfeer doorkwam met minstens 54 duizend kilometer per uur. Tussen de dertig en vijftig kilometer boven de grond verbrijzelde hij, waarbij een paar kiloton energie vrijkwam boven de Oeral.
Fragmenten van de meteoor kwamen terecht in een spaarbekken bij Tsjerbakoel. In dezelfde omgeving is een krater van zes meter gevonden, schrijft Novum. Het dak van een fabriek is ingestort. Op amateurvideo’s is te zien hoe een object net na zonsopgang met een enorme snelheid door de lucht beweegt en dikke witte condens achterlaat en een heldere lichtflits.



naar inhoudsopgave update

Geen opmerkingen:

Een reactie posten